Waarom staan er toch zo vaak spatiefouten op die gele verkeersborden die bij werkzaamheden langs de weg staan? Op een of andere manier lijkt dat felle geel een verblindende invloed te hebben op mensen die de teksten erop moeten schrijven. Of is het probleem dat ze veel te veel willen vertellen en daar veel te weinig ruimte voor hebben op zo'n bord?
Neem nou het bord op de foto. Daar staat nu "ernstigeverkeershinder wegens frees werkzaamheden". Laat ik beginnen met een complimentje voor het gebruik van de afbreekstreepjes, want die laat men op dit soort borden gemakshalve vaak maar achterwege. Dat ze in dit geval consequent op de verkeerde regel staan, vind ik niet eens zo erg. Maar waarom hebben ze "ernstigeverkeershinder" aaneengeschreven? En waarom "frees werkzaamheden" juist met een spatie die er niet hoort? Een spatie te veel en een spatie te weinig... dit is dus typisch een bord waar ze een eenvoudige spatietransplantatie zouden moeten toepassen.
Gelukkig rijden de meeste automobilisten hier met 50 kilometer per uur voorbij en hebben ze niet eens tijd om de tekst op dat bord te lezen. Alleen de mensen die in een lange rij voor het rode stoplicht staan, hebben de tijd om de tekst op het bord tot zich te nemen. Die zitten zich al op te winden vanwege het rode stoplicht, en dan komt die spatiefrustratie er ook nog eens bij!
Komt het ooit nog goed met die gelebordenmakers? Ik, ehh... 'frees' het ergste.