rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Warmetruiendag [Dag, 8 februari 2013]

volgende voorbeeld

Warmetruiendag
Vandaag is weer de landelijke 'Warme Truiendag'. Het idee is dat iedereen dan een warme trui aantrekt, de verwarming lager zet en zo energie bespaart. Ondanks dat ik ieder jaar aandacht besteed aan de onjuiste spatie in de naam, maakt de organisatie ieder jaar weer dezelfde fout. De dag wordt dit jaar gesponsord door energieleverancier Greenchoice, maar die heeft blijkbaar ook niet de wijsheid gebracht om de naam nu eindelijk eens correct te schrijven. Eigenlijk was ik van plan om er dit jaar maar eens een keer helemaal geen aandacht aan te besteden, maar via de e-mail en Twitter werd ik bestookt met meldingen over deze dag. Voor het gemak plaats ik hier gewoon maar weer dezelfde tekst als vorig jaar.

Als je je verwarming een graad lager zet, bespaar je 7% energie. Hoe warmer je trui, hoe meer je kunt besparen. Het idee is goed, maar de naam van de dag is natuurlijk helemaal verkeerd. Een 'warme truiendag' is namelijk een warme dag waarop je een trui draagt. Maar wie draagt er nu een trui op een warme dag? Voor zo'n vreemde actie loopt natuurlijk niemand warm. Het is te hopen dat het helemaal geen warme dag wordt, maar juist een koude dag. Op een koude dag kun je namelijk lekker een warme trui aantrekken. Het moet een 'koude truiendag' worden: een koude dag waarop iedereen een warme trui draagt om energie te besparen. Een 'koude warmetruiendag' dus.

Toen het Klimaatverbond ontdekte dat ik op spatiegebruik.nl (bijvoorbeeld hier en hier) geschreven had over het onjuiste spatiegebruik in de naam van de dag, namen ze contact met me op. Ze legden serieus uit dat het spatiegebruik helemaal niet verkeerd was! En dat ze juist heel bewust voor de schrijfwijze met de spatie in de naam gekozen hadden! Want de naam moet natuurlijk gezien worden als "een knipoog naar de mondiale temperatuursverandering in relatie tot ons beeld van een echt Hollandse februarimaand. De laatste jaren hebben we in Nederland namelijk halverwege februari vaak al lenteachtige temperaturen gehad. Als je het op zo'n mooie dag niet koud wilt hebben, is het wel slim om een trui aan te doen." Een ijzersterke redenering... maar ik trap er toch niet in. Ik blijf erbij dat 'Warmetruiendag' een betere naam was geweest.

Bij het organiseren van de Warme Truiendag heeft overigens de Belgische Dikketruiendag als voorbeeld gediend. Daar schrijven ze het gelukkig wel netjes aan elkaar.

(Deze tekst komt uit het boek Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik.)

[ link: http://www.warmetruiendag.nl/ ]