rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Derdewerelddreef [Straatnaam, 23 april 2010]

volgende voorbeeld

Derdewerelddreef
Hoeveel werelddreven kun je in één stad hebben? Delft heeft er minimaal drie, zo doet het straatnaambordje 'Derde Werelddreef' vermoeden. Maar een eindje verderop hangt een bordje 'Derdewerelddreef' zonder die spatie... en daar is er natuurlijk maar eentje van. Hoe zit het nu precies?

Sommige mensen duiden de ontwikkelingslanden aan met de naam 'Derde Wereld'. Bij samenstellingen met een naam waar een spatie in staat, blijft die spatie behouden. Die regel geldt bijvoorbeeld bij woorden zoals 'Albert Heijnfiliaal' en 'Tweede Kamerlid'. Als je een dreef noemt naar de Derde Wereld, is dat de 'Derde Werelddreef'. Maar volgens alle woordenboeken schrijven we 'derde wereld' met kleine letters. Het is namelijk niet de officiële naam van een vast geografisch gebied, maar gewoon de aanduiding voor alle ontwikkelingslanden. Samenstellingen met 'derde wereld' moeten dus gewoon helemaal aaneengeschreven worden: 'derdewereldland', 'derdewereldprobleem' en dus ook 'derdewerelddreef'. Als het een straatnaam is, schrijven we dat als geheel weer wel met een hoofdletter: 'Derdewerelddreef'.

In Delft is een hele wijk met straten die genoemd zijn naar namen die te maken hebben met de derde wereld. In die wijk ligt ook de 'Derde Werelddreef'. Die naam is officieel zo vastgesteld door de Delftse gemeenteraad. Blijkbaar is men er toen van uitgegaan dat 'Derde Wereld' een officiële naam is - maar dat is niet. Misschien is er wel een slimme bordenmaker die dat heeft ingezien, en die op eigen houtje een paar borden met de correcte schrijfwijze heeft gemaakt. Niet heel erg consistent, maar zo zijn er in ieder geval nog een paar borden goed.